Opuchy v tvári

Vznikají po větší míře pití sladkého čaje, zvláště večer. Ráno je potom oteklý obličej.
Medová koupel: 150 – 200 g medu večer místo pití – rozmíchat ve sklenici vody, vylít do teplé vody ve vaně,  poležet 15 – 20 minut v medové koupeli. Odstraňuje to únavu a napětí. Večer nepít na noc čaj! Způsobuje otoky. Voda vyjde, čaj zůstává.
Otoky a bolesti ledvin z nachlazení
Pít vodu a klikvový mošt. Také pít následující čaj: Nať medvědice léčivé (Arctostaphylos uva-ursi), březové pupeny, listí brusinky. Stejné díly, smíchat, vzít 1 pl, zalít 250 ml vařící vody, vařit na mírném ohni 15 min., nechat ochladit, přecedit, pak bereme po 1 pl 5x – 6x za den.
Vodu nutno pít čistou.  Při srdečně cévních chorobách na noc zalít vařící vodou sušené meruňky a přes den tuto vodu vypít. Je možno do vody přidávat jablečný ocet.
Při problémech s játry přidávat do vody oves. To potom pít. Nevařit, jen nechat stát ve vodě.
Voda s citrónovou šťávou tonizuje organismus, zlepšuje metabolismus, omlazuje.
Strukturovaná voda
Je taková voda, která je schopna vstoupit do buněk organismu. Voda vzatá z tekoucího pramene má vždy energii, má elektrický potenciál. Jsou tam ionty. Ty dávají náboj.
Voda z rostlin – rostlinných šťáv – je též strukturovaná. Nesmí to být vařené.
Je-li voda měděná, stříbrná atd., jsou-li v ní kovy, taková voda čistí organismus.
Destilovaná voda je dobrá pro intoxikovaný organismus. Je třeba ji ještě zmrazit a rozpustit. Potom na sebe bere soli usazené v organismu a vyvádí je ven.
Obézní ruská režisérka začala pít vodu, nad kterou se modlil věřící člověk. Za tři měsíce zhubla o 20 kg bez diety. Voda a víra je nejdůležitější. Modlit se nad vodou je nutno. Celkově zhubla 32 kg.
Zuby a dásně
Je vhodné čistit zuby sodou s peroxidem vodíku? Dobré pro čištění dásní. Jiný dobrý recept: 1 pl soli, 1 pl medu, smíchat, tím čistit dásně.
Hučení v hlavě
Inhalace leveandulovým olejem: do kastrolku vodu, ohřát ji na 70 – 80 st., kápnout pár kapek oleje, zakrýt se ručníkem a dýchat. Hučení v hlavě bývá u lidí s depresemi a špatnou náladou. Levandulový olej svou vůní uvolňuje a zlepšuje náladu. Teplo rozšiřuje cévy v hlavě, mozek se prokrví a hučení zmizí. Inhalovat obden 20 min. Jinak je třeba nejprve odborné vyšetření, protože hučení v hlavě může mít kromě cévních příčin i jiné závažné příčiny.
Jak zlepšit funkci tlustého střeva
1 litr pramenité vody nebo vody z roztátého ledu, dát do ní 2 sklenice sušených švestek. Necháme přes noc vyluhovat, potom scedíme, ze švestek vymačkáme šťávu. Ráno pijeme 1 sklenici. Aktivizujeme tak činnost trávicího traktu  Očistíme tím střeva.
Dyskomfort ve střevech
4 špetky jeřabiny, 3 špetky máty, 2 špetky kořenů valeriány, 1 špetku kopru. Zalít sklenicí vařící vody, stát 4 hodiny zakryté, pít po půl sklenici dvakrát za den.
Jak se zbavit závislosti na kouření
Lidový recept:
1 pl rozmělněných listů eukalyptu, 1 pl glycerinu, zalít půl litrem vařící vody, nechat odstát asi 20 min., procedit, přidat 1 pl medu. Když se chce kouřit, hned tohoto nápoje trochu vypít. To dělat měsíc. Nespoléhat jen na tento nápoj, projevit také volní úsilí.
Léčivé síly země
Křečové žíly
Velké bolesti nohou při křečových žilách, že nebylo možno spát. Pacientka si vzpomněla, že jí hrnčíř vyprávěl, že hrnčíři nemají problémy s klouby a bolesti vůbec. Namazala si tedy na noc nohy hlínou, zabalila je a ulehla ke spánku. Horkost opadla a žíly se výrazně zlepšily. Po třech dnech zmizely uzly a bolesti zmzely. Pacientka ukazuje, že má nohy v pořádku.
Jak si připravit kuličky z hlíny
Vezmeme jílovitou hlínu, uděláme z ní kuličky o průměru asi 2 – 3 cm a dáme je sušit na slunce. Tím máme připravenou hliněnou lékárnu. Když je potřebujeme, namočíme je ve vodě a dřevěným nástrojem je rozmícháme na kaši a rozlijeme ji na vrstvu novin nebo na ručník. Necháme uschnout natolik, že už se nelepí na ruce. Uděláme placičku a položíme na bolestivé místo. Na ni přiložíme pláténko. Necháme působit asi 1 hodinu. Po použití hlínu opět vrátíme do země. Přítelkyně pacientky si tak vyléčila kolena. Jakmile hlína vyschne, přestává působit. Odložíme ji a přikládáme novou.
Hlína na bolesti hlavy
Tyto placičky zabalíme do gázy a přikládáme k bolestivým místům hlavy. Horkost z hlavy odejde a přestanou bolesti.
Bolestivý zub s otokem tváře
Též stejná aplikace na tvář na noc. Do rána otok zmizel a zub nebolel.
O jílu jako o kosmetickém prostředku vypráví zasloužilá umělkyně Ruska Galina Sazonova. Do jílu můžeme přidávat kysanou smetanu, jahody, citrón, med, co uznáme za vhodné. Příklad takové masky
1 čl hlíny, 1 pl kysané smetany nebo mlékatrocha jahod, smíchat a nanést na obličej
Maska mládí se šťávou z aloe
2 pl hlíny, 2 pl mléka, rozmícháme na konsistenci smetany, 2 čl šťávy z aloe, zamícháme a naneseme na obličej.
Lékařka dermatoložka Maria Levšina komentuje
Terapie hlínou je dávno známý a efektivní způsob léčby. Hlína se používá v tradiční i netradiční medicíně, v kosmetice. Červená hlína je bohatá na železo. Při srdečně cévních a alergických chorobách z ní můžeme dělat koupele. Když začínáme s terapií hlínou, je dobré začít hlínou červenou. Potom můžeme přejít na jiné druhy hlíny, např. na bílou hlínu zvanou kaolin. Ta se používá jako bělidlo v zubních pastách, v maskách, kde vyhlazuje vrásky.
Modrá hlína se za carských dob dokonce prodávala za zlato, protože obsahuje např. kobalt a minerální látky. Kobalt pomáhá při otocích, prostupuje do všech tkání a orgánů. Žlutá hlína do sebe vsakuje usazeniny a škodlivé látky a nasycuje kůži kyslíkem. Kontraindikace při léčení hlínou prakticky neexistuje, protože hlína má takové vlastnosti, že se jí vstřebá vždy jen tolik, kolik organismus potřebuje. Existuje domněnka, že hlína vyrovnává lidské biopole. Má pozitivní energetiku a obsahuje také prvek radium. Proto je dosud populární koupat se s hlínou, dělat z ní zábaly. Hlína má mohutné protinádorové vlastnosti.
Léčení polodrahokamy
Herečka a režisérka Ludmila Cvetkova vypráví o svých zkušenostech s polodrahokamy
Topas uklidňuje.
Ametyst položený do nádoby s vínem způsobí, že se tak honem neopijeme.
Nefrit též uklidňuje. Je možno si ho dát do podušky a výborně se spí.
 Živočišné a rostlinné mléko, je mléko lék?
Azerbájdžánec, který se dožil 140 let, sdělil, že se živí především mlékem, bryndzou a tvarohem.
Syrovátka odvádí přebytečnou vodu z organismu a léčí ledviny. Pít ji ráno. Syrovátka s česnekem čistí organismus.
Do syrovátky přidat nať petržele a řapíkatý celer – vše nadrobno pokrájené. Je to výborný ozdravný nápoj.
Když na sklenici syrovátky dáme ještě šťávu z postrouhaného kořene zázvoru, léčíme nachlazené ledviny. Přidáme ještě 1 pl medu. Zázvor ohřívá organismus, obsahuje fytoncidy a éterické oleje, které likvidují baktérie a jinou nákazu.
Výroba tvarohu
Čerstvé mléko dát k topení, až se srazí, ohřát na mírném ohni, ale nevařit. Uvidíme, jak se začne oddělovat husté od tekutého. Dát alespoň do dvou vrstev gázy, co vyteče, je syrovátka. Co zbude v gáze, je tvaroh.
Kozí mléko je velmi výživné. Ze syrovátky kozího mléka jsou dobré obklady na bolavé klouby.

Katyk ze střední Asie
3 litry mléka svaříme, pak na velmi malém ohni ještě mírně vaříme  asi 10 – 15 minut. Pak necháme trochu vystydnout, přidáme 1 pl lžíci kysané smetany s trochou soli, nemícháme! Nahoru přidáme pár kousků černého chleba. Po 5 – 6 hodinách stání v teple už můžeme dát do ledničky. Je to mnohem hustší než kyselé mléko.
Katykem je dobré také mýt vlasy a obličej.
Tvaroh ze střední Asie
Kbelík kravského mléka, 2 litry katyku a 6 vajec. Do kotle nalijeme mléko, ale nejprve kotel vymažeme hovězím lojem, aby se mléko nepřipálilo. Až začne vařit, na velmi mírném ohni zahříváme 3 a půl hodiny. Mléko zežloutne. Potom vezmeme katyk a rozmícháme v něm 6 celých rozšlehaných vajec. Dobře zamíchat a přidat do vařeného mléka a opět na velmi malém ohni 5 a půl hodiny vaříme. Z 10 litrů původního mléka zůstane 5 litrů hustého tvarohu. Je vynikající chuti.
Uzbecký kurd
Je to slaná kulička. Vezme se katyk a z něho se dělá suzmá. Ta se dělá tak, že se na 1 litr katyku dá lžička soli. Smíchat a nechat nějakou dobu stát. Potom dát do gázového pytlíku, pověsí se to, až vyteče veškerá voda, je to suzmá. Pak se do ní dá opět lžička soli, zamícháme, necháme nějakou dobu stát,  pak uděláme kuličky o průměru asi dva centimetry a necháme to zakryté gázou na dřevěné desce na slunci sušit 2 – 3 dny. Kuličky potom mohou léta ležet v pytlících. Bere se to na cesty, karavany to vozí s sebou. Dodává to energii!
Airan
Do katyku se přidá voda podle chuti. To je airan.
Další nápoj - kurud
Do svařeného mléka se nalije sklenice vody, pak se přidají 3 lžičky medu, zamíchat nebo zašlehat a nechat několik hodin stát. Potom přidáme 2 pl katyku nebo kyselého mléka. Nechat stát. Pak 5g droždí rozmíchat ve vodě s trošičkou cukru, nechat vzejít a přidat to do nápoje. Jakmile začne kvasit, dát to do ledničky, aby se přibrzdilo kvašení a pije se to. Je tam kyselina mléčná a trocha lihu. Velmi chutný nápoj.
Osetinský kefír - kumal
Mléko se ve větším množství svaří, nechá vystydnout, ale po svaření zašleháme do mléka dobře umletou kvalitní kukuřičnou mouku . Nechá se to zkvasit 3 – 4 dny a je to hotovo.
Osetinské národní tradiční jídlo – zyká
Je to sýr spolu s kukuřičnou moukou na mléčném základě. Do kastrólu se nalije kysaná smetana nebo  mléko nebo voda. Pomícháme. Sýr nastrouháme, přidáme do kastrólu. Kukuřičnou mouku smícháme s vodou.  Trochu osolíme. Přidáme do kastrólu a přivedeme k varu. Je to výborný prostředek proti mnoha nemocem. Je to prevence onkologických nemocí, normalizuje mikroflóru střev, posiluje kosti, zuby, velmi dobrou roli hraje při krvetvorbě, uklidňuje.
Na požívání mléka jsou různé vědecké názory, ale lidová medicína bere mléko jako lék. Ženy po čtyřicítce by měly brát mléčné produkty kvůli obsahu vápníku. Ale nepožívat syrové mléko po čtyřicítce! Jen takové produkty, které podstoupily termické zpracování nebo jsou kysané, jako kysaná smetana, tvaroh apod. Mléko je potrava, která obsahuje asi 200 prospěšných látek. Mléko je výborně vybalancovaná potravina, ve které jsou bílkoviny, tuky, uhlovodany. Dále obsahuje kasein, který napomáhá tvorbě kolagenu, který odpovídá za krásu kůže, vlasů, nehtů.
V Rusku se dříve tvarohu říkalo sýr. Kysané mléčné výrobky jsou nejužitečnější.
Výroba tvarohu
Bralo se mléko, které stálo alespoň dva dny. Mléko muselo pro tvaroh vyzrát. Kousek černého chleba dát do třílitrové lahve mléka. Zakryjeme a dáme do tepla. Od rána do večera to postojí a část klesne dolů, část zůstane nahoře, což je kysaná smetana, kterou sebereme. Ostatní, co v lahvi zůstalo, dáme do většího tepla na noc, ráno to bylo opět sedlé, dole je syrovátka, nahoře hustá masa. Scedíme přes gázu, syrovátka vyteče asi za tři hodiny a tvaroh je hotov.
Výroba sýra
Ohřát čerstvé mléko na 42 stupňů. Na 12 litrů mléka se dá zákvas, který lze koupit v závodě, který vyrábí sýry. Do 12 l mléka stačí na špičku nože zákvasu, promícháme, zakryté necháme v teple stát. Za dvě hodiny to sedne. Opatrně slijeme syrovátku a hustou hmotu dáme do nádoby a zatížíme 5 kg na dvě hodiny. Sýr vytáhneme a solí potřeme povrch sýra. Obrátíme a opět dáme do formy na několik hodin. Vždy znovu potřeme solí. Za jeden den potíráme solí třikrát. Pak ho necháme stát týden, ještě lépe deset dní. Potom sýr vyjmout, umýt velmi horkou vodou a už se to dá jíst. Omytím se odstraní přebytek soli.
Je mléko lék?
Ve starém Egyptě se mléko považovalo za lék.
Avicena považoval mléko za výbornou stravu pro staré lidi.
Dnes jsou na to jiné názory.
Odborník na léčení mléčnými výrobky se vyjadřuje: „ Lidé s nižší tělesnou teplotou a nižším krevním tlakem snadněji ukládají v kloubech soli a u takových starších osob se objevují hleny v krku a kašel. Mléko v tomto případě škodí.
Při vyšším krevním tlaku, když je člověk horkokrevný, je mléko vhodné i ve starším věku. Ale mléko je třeba přijímat samostatně pouze brzy ráno nebo až večer. Dle Aviceny se mléko v žaludku po východu slunce rychle sráží. A když slunce zajde, snadno se mléko tráví. Avšak i u osob se silnou konstitucí tepla se mléko špatně tráví. Proto je lépe mléko přijímat s medem. V této kombinaci se mléko velmi dobře tráví.“
Mečnikov doporučoval mléko jako lék. Nyní s tím všichni nesouhlasí. Odborník se vyjadřuje, že v dětském věku je potřeba hodně mléčných produktů kvůli stavbě kostí. Ve středním věku odborník doporučuje pouze zakysané mléčné produkty. Říká, že ve vodě je velké množství vápníku. Roztátá zmražená voda jej tolik neobsahuje. Jinak je riziko usazování vápníku na nežádoucích místech v těle. Brát trochu tvarohu a trochu kefíru, avšak ne mnoho. Organismus si sám řekne, kdy omezit mléčné produkty.
Mléko jíme jako samostatnou potravu. Nepít více než 1 litr mléka za den. Je to velká zátěž pro vylučovací systém.
Při nespavosti pít teplé mléko s medem.
K večeři brát zakysané mléčné výrobky se zelení.
Pravidelné užívání zakysaných mléčných výrobků upevňuje naši imunitu.
Rostlinná mléka
Rýžové mléko: umlet suchou rýži na kávomlýnku na prášek, zalít sklenicí vody. Léčí zanesený trávicí trakt, hlavně žlučník a žlučovody, také při zanesených ledvinách. Když to uvaříme na velmi řídkou kaši, bude to dobrý sorbent.
Rozemleté mandle s vodou – mandlové mléko. Z ořechů se mléko dělá jako nálev. Vodu na ně nalijeme a necháme vyluhovat. Mandlové mléko působí jako projímadlo.
Mléko z cedrových oříšků obsahuje užitečné tuky, zcela odlišné od tuků kravského mléka. Cedrové mléko obsahuje velmi mnoho vitamínů a minerálních látek. Toto mléko je vhodné pro kojící matky a osoby po těžké nemoci. Pomůže rychle se zregenerovat.