Obezita, štítna žľaza, strava, vegetarismus Prečo priberáme?


Obezita je nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku. BMI – body-mass index je poměr tělesné hmotnosti v kg a druhé mocniny tělesné výšky v metrech. BMI větší než 25 je klasifikován jako nadváha, větší než 30 jako obezita. Vzniká jako následek většího energetického příjmu, nedostatku pohybu, dědičných a psychických vlivů, způsobu výživy v raném dětství atd. V menším procentu případů je obezita podmíněná onemocněním (např. hyperkortikalismem – nadprodukcí hormonů kůry nadledvinek). V patogenezi obezity hraje roli regulace pocitu sytosti v hypotalamu, sympatoadrenální systém, inzulín a další hormony. Obezita je rizikovým faktorem řady nemocí (ateroskleróza, žlučové kameny, nemoci pohybového aparátu, diabetes, žilní trombóza, kožní infekce aj.). Nebezpečná je obzvláště obezita typu „jablko“, kdy se tuk koncentruje v břiše. Tento viscerální typ obezity bývá spojen s inzulínovou rezistencí a tvoří součást metabolického syndromu. Měli bychom jíst více menších dávek během dne s převahou příjmu v první polovině dne. Vhodná je i lékařsky kontrolovaná hladovka. Dobré je nechat se vést nutričním terapeutem. Je nesmyslné se dávat na hloupé diety. Odborné vedení je nutné.
Příčina obezity je individuální. Neexistuje jeden recept pro všechny. Je třeba odstranit příčinu a ne se snažit odstraňovat následky.
Jak na obezitu?
Avicena doporučuje s věkem měnit výživu, abychom netloustli.
Denně bychom měli zařadit hodinu ostré chůze! Cvičit! Denně udělat 40 dřepů bez zvednutí pat od země.
Koupel: dvě hodiny před koupelí nic nepít. Do vany dát 300g soli a balíček sody. Lehnout do vany s dostatečně teplou vodou se srdcem nad hladinou, setrvat 20 - 25 min., pak se zabalit do prostěradla a posedět třeba před televizorem – 1 hod. Být dobře zakryt. Vyjde nadbytečná voda a zhubne se asi půl kila.
Obklad z rozpuštěné hořké čokolády: rozpustit čokoládu, potřít se jí a zabalit se do plátna. Posedět tak, potom smýt asi po hodině.
Tanec a pohyb.
Kvalita stravy!
Nejíst po 18 hod. Nejíst v noci! Nepřejídat se!
Místo obloženého chleba: půlka červené papriky, kousek salátového listu, okurky, kousek nízkokalorického sýra nebo tvarohu, nebo kousek vařeného kuřecího masa.
Do kefíru nařezaná zeleň, paprika, okurka.
Odlehčovací dny na kefíru.
Netučný tvaroh, do toho zelené natě, udělat z toho kuličky, obložit tím talíř, mezi kuličky kousky červené papriky. K tomu kefír, do něho nastrouhat okurku – je to ruská polévka „okróška“.
Proti velkému břichu – zatahovat ho s prudkým výdechem. Masírují se tak vnitřní orgány a posilujeme svaly břišní stěny.
Pít zelený čaj a do něho přidat kukuřičné vlasy – na čajník 1 čajovou lžičku. Ztratí se chuť k jídlu. Pít zelený čaj na snídani a na oběd.
Alespoň jedno jablko denně. Štěpí tuky, je to adsorbent, obsahuje železo. Pečená jablka jako zákusek. Posypat sezamem, přidat trochu medu, mít vyražený střed, do něho dávat náplň, např. měkké plody jako borůvky, rybíz apod. Zdravé pro kůži, nehty, vlasy. Pektin ochraňuje sliznici žaludku. Vytvořil se pečením jablka.
Porfirij Ivanov říkal, že pouze zdravý člověk má správnou představu o životě. Je-li člověk nemocen, je třeba se venku na čerstvém vzduchu polévat studenou vodou a nějakou dobu nic při nemoci nejíst. Děti bychom neměli nutit k jídlu. Chtějí-li bonbon, měly by jej zajíst ovocem nebo zeleninou.
Číňan z kláštera Šaolin v 80 letech rozbíjel rukou cihly, byl velmi ohebný a ve formě. Na otázku, jakou dietu drží, odpověděl: „Jestli myslíte dietu jako životní styl, používal bych to slovo velmi opatrně. Jestli myslíte dietu jako zákaz, tabu apod., je to velmi škodlivé.
Taková dieta porušuje autoregulaci váhy. Tu potom udržet je velmi obtížné. Život je dialektická jednota napětí a uvolnění. Srdce je třeba trénovat pohybem. Trávicí trakt je třeba též trénovat. Dvakrát za měsíc je dobré dělat odlehčovací den, což znamená, že pouze pijete odvar ze sušených meruněk, nebo jíte jen meloun, nebo banány. Jednou za týden je dobré se přejíst. Jíst, kolik chceme a co chceme, i napít se alkoholu je možné. Tím poskytnete své trávicí soustavě i napětí, i uvolnění. Tím se posiluje a začne lépe fungovat.“
Japonci a Číňané ráno pijí nechutný rýžový odvar bez soli. Je to sorbent. Angličané ráno pijí čaj bez cukru. Jako by tím startovali motor svého těla. Za půl druhé hodiny teprve silně posnídají.
Při obezitě nejíst po 19. hodině večer. Dva dny v týdnu postní – jíst jen ovoce a zeleninu.
Jak vylepšit zadek a zmenšit břicho
Méně a často jíst. Cvičit takto: klekneme, opřeme se o ruce, pokrčíme jednu nohu a s výdechem vytrčíme ji do strany a zároveň ji natáhneme. Aniž bychom ji položili na zem, 4x ji pokrčíme a natáhneme. Totéž na druhou stranu. Toto cvičení velmi účinně odebírá podkožní tuk v oblasti břicha.
Hubnutí s rostlinami
S opuncií: asi 5 cm mladý výhonek opuncie (50 g) v rukavicích ulomíme a pokrájíme nadrobno. Zalijeme Ľ litrem vodky, zakryjeme, dáme do temného místa (nebo zabalíme láhev alobalem, aby nebyl přístup světla) a necháme stát 20 dní v teplotě kolem 20 şC. Přecedíme přes pláténko a bereme 1 čajovou lžičku ráno před jídlem. Za dva měsíce autorka receptu shodila 6 kg bez diety (s čokoládami). Jak to funguje: aktivní molekula určité látky z opuncie posílá do hypotalamu informaci, že je v krvi správná dávka glukózy. Tím se vypne pocit hladu a organizmus začne spalovat vlastní tuky.
S celerem: užívat celý celer (nať i kořen). Je močopudný, harmonizuje endokrinní systém a uklidňuje nervy. Užívat v podobě čerstvé šťávy, vařit odvar atp.
Pít čaj z pampeliškových kořenů. Pampeliška je spasmolytikum (působí proti křečím), je žlučopudná, obsahuje inulin a pektin, čímž působí na snížení váhy.
Se stévií: stévie zlepšuje funkci slinivky, jater, dýchání buněk, zlepšuje pohyblivost kloubů. Je 100násobně sladší než řepný cukr a neškodí diabetikům. Je to vynikající náhražka cukru. Japonci sladí nápoje a jiné pouze stévií a pěstují ji v obrovském množství. Stévie pochází z Bolívie.
Hubneme rychle – plusy a mínusy
Lékař dietolog Alexej Kovalkov sám vážil 150 kg a veškeré nadváhy se zbavil na základě strachu ze smrti. Je toho názoru, že nejdůležitější je motivace. Pro ženu by měly být dvě hlavní motivace, a to: být zdravá a být schopná rodit děti.
Pro zhubnutí je třeba najít příčinu obezity. Neodstraňovat příznaky, ale odstranit příčinu. Obvyklé příčiny obezity jsou endokrinní problémy, vášeň zajídat problémy – jezení večer na noc mívá příčinu v nedostatku endorfinu – hormonu štěstí, jehož nedostatek se obvykle projeví večer. Třetí příčinou bývá nedostatek nějaké minerální látky, což nás táhne k ledničce, protože pocit nějakého nedostatku nás nutí jíst.
Za den by nemělo být více tuku než 3 pl..
Balerina uvádí, že jí všechno, ale od všeho jen trošku. Před oslavou se napije vody, do které dá 1 čl jablečného octa, v němž je hodně kália. To pomáhá výměně látkové.
Jablečný ocet:
4 kyselá zelená jablka postrouhat, zalít 1 litrem převařené chladné vody. Vše má být ve skle, keramice nebo v emailové nádobě. Přidáme kousek žitného chleba a 2 pl medu. Zakryjeme vše gázou a necháme v teple a v temnu celkem 10 dní. Denně promícháme, po 10 dnech procedíme a bereme na 1 sklenici 1 čl. Toto bereme dva týdny, hodně se pohybujeme a rozumně jíme. Po dvou týdnech pauza.
Komentář lékaře: jablečný ocet je nebezpečný pro lidi s gastritidou.

Zpěvačka Taťjana Bulanova ukazuje dechová cvičení pro zmenšení břicha: nohy na šíři ramen, ruce položit na břicho, nohy mírně pokrčené v kolenou, zadek zatáhnout, při nádechu břicho vytrčit, při výdechu zatáhnout. To udělat 30x, a to 3x za den po 30. Dává to výbornou náladu a břicho se zmenší.
Zpěvačka Ilona Broněvickaja radí, abychom nejprve změnili svůj postoj k jídlu. Výborná a chutná je pohanková kaše. Zásadně se neomezovat dietami, protože člověk je omezován zákazy. Stačí změnit přístup k výživě. Jíst všeho, co hrdlo ráčí, ale jíst jen lehkou stravu a přijímat hodně zeleniny, jako ředkvičky, okurky apod.
Je nutno denně chodit hodinu, celkově se hodně pohybovat.
Příklad hubnutí s ovocem: salát z jahod, jablek, pomeranče, trocha medu a kyselého mléka.
Lékařka dietoložka komentuje: Takový salát není vhodný pro lidi s překyselením žaludku a gastritidou. Ovocné saláty by se měly jíst zcela samostatně, nekombinovat s jinými potravinami a nejíst mnoho ovoce při gastritidě.
Obezita a štítná žláza
Velká únava může být projevem poruchy funkce štítné žlázy. Přibírání na váze též.
Postrouhaný zázvor na špičku lžičky do sklenice uvařeného mléka a kloktat tím. Též je možno dělat obklady štítné žlázy.
Chybí-li jód v těle
100g mořských řas, smíchat s půl kg vařené pohanky, přilijeme sklenici vařeného mléka, smícháme vše, jíme v průběhu jednoho dne. Nic jiného nejíme tento den.
Zánět štítné žlázy
V souvislosti s rozvodem začaly problémy se štítnou žlázou. Žena za měsíc přibrala 7 kg na základě zvýšené chuti k jídlu. Byl zjištěn zánět štítné žlázy. Lékařka dala recept z lidové medicíny.
Sklenice vlašských ořechů, pohanka – sklenice též. Pohanku umlet na mouku, pomleté ořechy, med – 3 pl. Smíchat vše. Jeden den v týdnu sníst při normální stravě 5 – 6 pl této směsi.  To dělat jeden měsíc. Zapíjet vodou. Po nějaké pauze možno opět zopakovat. Pomohlo to!
Cvičení na aktivizaci štítné žlázy
Uvolnit šíji a potom velmi pomalu zaklonit hlavu co nejvíce dozadu a posedět tak 3 – 4 minuty. Jíst mořské řasy. Jód je v nich velmi aktivní.
Čaj na hubnutí
6 pl meduňky, 6 pl kořenů kozlíku, 5 pl šišek chmelových, 4 pl plodů hlohu, 1 pl kořene omanu, trošku lékořice, islandský mech – asi 3 pl. Smíchat. Vzít 2 pl této směsi, zalijeme ji 2 sklenicemi vařící vody, necháme stát 10 minut, pijeme po čtvrtině sklenice 4x denně. Kúra trvá měsíc. 2 týdny pauza a opakovat znovu.
Menopauza a obezita
S příchodem menopauzy mnoho žen ztloustne.
Ráno ovesnou kaši, při hladu sníst jablko. Bylinné čaje. K večeři saláty ze zeleniny nebo ovoce. 2 měsíce byly různé chutě, ale potom to přestalo a klidně drží dále tuto dietu. Cvičit břišní svaly – zvedat nohy vleže.
Při menopauze začíná tvořit estrogeny tuková tkáň. Doporučuje se jíst sóju, protože sójová bílkovina svou strukturou velmi připomíná ženské pohlavní hormony. Za týden sníst 200 – 300 g sójové bílkoviny a nezapomínat na fyzickou zátěž.
Chceme-li zhubnout, musíme vyloučit ze stravy 4 potraviny:
cukr
chléb a veškeré moučné výrobky
brambory
bílou rýži
Mít na paměti, že to platí jen na dobu hubnutí. Není to navždy. Denně chodit 4 km. Tuky se spalují ve svalech nohou. Tuky omezit na 2 pl za den – např. nerafinovaného oleje.
Jíst 700 g až 1500 g ovoce za den. Neodmítat bílkoviny! Jíst ryby a jiné maso.
Špatná funkce střev a obezita
Nadýmání. Dělat teplé koupele a vtírat do břicha olivový olej. Zácpy mají různé příčiny. Atonie střev, nervy, nesprávná dieta.
Doporučení dietologa: vyloučit salám. 200 g salámu obsahuje benzopyren, který vyvolává rakovinu. Je ho tam tolik, jako vdechne obyvatel velkoměsta za jeden rok. Mac Donald a jiné restaurace přidávají do jídla chuťové přísady – glutamát sodný. Člověk si na to zvyká. Kuřata jsou plná chemie a hormonů. Nedělat bujóny. Vařit, bujón vylít, kuře sníst. Jíst celozrnné výrobky. Nejíst z bílé mouky, vzniká z toho diabetes! Kysané mléčné produkty jsou dobré pro obsah kalcia. Ale nesmí být odtučněné! Kalcium se bez tuku nevstřebá! Proto vždy plnotučný tvaroh!
Snídaně z ovesné kaše, do toho banán a sušené meruňky, nebo sušené švestky, 2 vlašské ořechy na osobu, trocha dýňových semen na prostatu. Obměna: zalít ovesnou kaši kefírem nebo kyselým mlékem a přidat nějaké ovoce, jako např. borůvky a jiné lesní plody. Ještě lépe je dát do kaše kus tvarohu.
Pečlivě žvýkat potravu a nezapíjet ji.
Snažte se jíst pouze čerstvou neohřívanou potravu.
2 hodiny denně chodit na čerstvém vzduchu. Fyzická zátěž zeštíhluje.
Na zhubnutí
1 sklenici vody ráno nalačno. Nejíst příliš slané, ostré, vyhnout se alkoholu. Ráno cvičit. Odvar z ovsa. Zalít 1 sklenici ovsa litrem vařící vody a nechat odstát přes noc. Potom scedit a přidat 3 pl medu. Čistí to organismus a zvláště játra. Při obezitě vzniká hypertenze, trnou ruce, je těžko.
Choroš čága pomáhá při obezitě
Je možno jej koupit sušený v bylinářství a brát dle návodu uvedeného na obalu. Je to jediný choroš, který nepoškozuje organismus. Za 2 týdny je možno zhubnout bez násilí 3,5 kg.
Spalování tuků na zhubnutí
1 strouček česneku propasírujeme, přidáme 1 pl medu a 1 pl jablečného octa. Zalijeme horkou vodou, zamícháme a pijeme. Kúra je jeden měsíc. Denně 1 sklenici. Nutno přitom dodržovat pohybový režim. Čistí to cévy a zvyšuje imunitu.
Ananas pomáhá štěpit tuky
Je vhodné zařazovat ananas do ovocných salátů, které si dáváme občas k večeři.
Ananas můžeme naplnit směsí různého ovoce  a servírovat ve vydlabaném ananasu. Seříznutým vrškem zakrýt.
Ananas si můžeme vypěstovat i doma.
Vršek ananasu zasadíme. Na dno květináče nasypeme vrstvu granulí (keramzit), které nasakují vodu. Kořeny ananasu mají rády vzduch. Na tuto vrstvu položíme bavlněnou hadýrku, aby tam neprosakovala hlína. Tu nasypeme na hadýrku, nahoru nasypeme asi centimetr vysokou vrstvu písku, který v troubě rozpálíme, abychom ho zdesinfikovali. V hypermangánu omočíme spodek vršku ananasu, abychom ho také zdesinfikovali. Necháme oschnout. Potom postavíme „sazeničku“ na vrstvu písku a zabalíme květináč i se sazeničkou do igelitu tak, aby se dal snadno sundávat a několikrát týdně rostlinku mlžit. Lístky zvadnou, ale potom se začnou objevovat nové lístky. Až se nové lístky objeví, je možno rostlinku již zalévat, nejen rosit. Na jaře můžeme květináč dát ven. Vyroste nový ananas.
Dechová cvičení při mentální anorexii kombinované s bulimií
Zatáhnout ručníkem nebo kusem plátna hrudník a pomalu dýchat břichem, aby se prokrvily vnitřní orgány a byly potom schopné  udržet stravu.
Při obezitě
Měli bychom méně solit jídlo.
Denně masírovat problémové zóny.
Syrová strava
Mladá žena uvádí, že jí syrovou stravu již třetí rok. Dříve měla bolesti hlavy, nízký krevní tlak a působila na ni negativně změna počasí. Nyní nemá žádné zdravotní problémy.
Vegetarismus
Mladý muž měl nadváhu, začal ji shazovat aerobním cvičením. S velkou zátěží chodil do schodů apod. Potom se rozhodl pro bílkovinnou dietu, což nebylo správné rozhodnutí, protože přemíra bílkovin vytváří v těle mnoho toxinů. Za tři měsíce shodil 40 kg, ale cítil se velmi špatně. Bílkovinná dieta je škodlivá. Potom se začal stravovat vegetariánsky a od té doby se cítí dobře a výborně vypadá.
Herečka Bezrukova před otěhotněním jeden a půl roku přestala jíst maso. Má syna 19 let, který je absolutně zdráv. Je vegetariánem. Jí ale také ryby a mořské produkty.  Manžel – herec Bezrukov je také vegetariánem z vlastní vůle.
Otázka vegetarismu při revmatoidní polyartritidě
Lékařka s touto diagnózou a s vrozenou srdeční vadou začala jíst vegetariánskou stravu. Lékaři jí nedoporučovali rodit, ale ona chtěla mít děti. Když jí velmi otékaly klouby a silně bolely, doporučili jí alespoň dva týdny se zdržet masa. Zkusila to a zjistila, že se jí ulevilo. Začala se čistit. Jednu dobu jedla jen syrovou stravu, jeden rok se živila pouze tekutou stravou. Nyní má dvě děti, které porodila do vody a v mrazu byly pokřtěny v prameni. 
Při onkologii doporučuje syrovou stravu. Její matka měla adenokarcinom sigmoidu tlustého střeva neoperovatelný. Začala jíst syrovou stravu a pomohlo jí to.
Příklad syrové stravy
Brokolici pomixovat, k tomu mrkev pomixovat, také okurku, zelený hrášek pomixovat, zalít vařící vodou. Lze jíst stravu o teplotě do 40 stupňů.
Opačný názor na vegetarismus
Vegetarismus ne, maso je potřeba. Maso obsahuje železo, kvalitní bílkoviny. K tomu zeleninu. Při sníženém hemoglobinu sníst denně 200 g vařeného hovězího.
Námitka vegetariánů
Jíst med a šťávu z červené řepy, šťávu z mrkve, denně sníst 1 jablko a hemoglobin opět naroste.

Názor odborníka
Oba názory jsou opodstatněné. Chybí-li železo, červená řepa a ořechy jsou vhodné, ale bez bílkovin se z rostlinných potravin železo nevstřebá. Pro těhotnou ženu a pro malé děti je nutná bílkovinná masitá strava. Jen syrová strava není dobrá. Hodí se jako etapa, například ve věku přes 40 let, kdy již střevo dobře nepracuje. Zelenina obsahuje hodně vlákniny. Vitamín C chrání před nachlazením a virovými infekcemi. V době rizika vzniku virového onemocnění je dobré aspoň jednou týdně jíst syrovou stravu. Rostlinná a živočišná strava by měla být v poměru 3:2.
Vegetariáni mají o 40 % menší výskyt rakoviny, také méně trpí ischemickou chorobou srdeční a vysokým krevním tlakem. V Indii je více než miliarda vegetariánů. Syrová strava není trvale dobrá. Má být vyvážená strava z bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů a minerálů.
Názor gastroenterologa na syrovou stravu a vegetarismus
Syrovou stravu je dobré jíst jen v teplém ročním období. Někdo může mít syrovou stravu kontraindikovanou. Může být zle, zvláště při gastritidě a zánětu slinivky. Nutno jíst kaše, vše vařené. Pít kysané mléčné výrobky.
Vegetarismus a syrová strava není vhodná při gastritidě a zánětu slinivky. Nutno jíst vařené, pečené, strouhané, tepelně upravované jídlo. Jíst málo a často. Nesmí se hladovět. Jíst stravu, na kterou jsme zvyklí a která nám dělá dobře.
Jak správně vařit červenou řepu pro zeštíhlení
Červená řepa obsahuje vitamíny, bílkoviny, uhlovodany, minerály, pomáhá funkci střev, upevňuje cévy, uklidňuje nervový systém.
Nakrájenou červenou řepu dáme na pánvičku, přidáme trochu vody, trochu citrónové šťávy, aby řepa udržela krásnou barvu.  Dusíme 5 – 10 minut. Přidáme 1 pl oleje, ořechy, sušené ovoce – švestky, meruňky, rozinky.
Dobré je také zapékat zeleninu a připravovat ji na páře.
Salát, karbenátky a zeleninová šťáva  pro štíhlou linii
Děláme jej z tykve, červené řepy, sušených meruněk a rozinek, naklíčené pšenice (vitamín E). Citrónová šťáva jako zálivka. Naklíčená pšenice má mnoho biologicky aktivních látek a dobře se tráví.
Karbenátky z naklíčené pšenice pomleté na masovém mlýnku, opečené. Jsou tam vitamíny. Také ve šťávách ze zeleniny a ovoce je mnoho vitamínů.

Chřipka, angína, nachlazení, imunita
Půl litru vařící vody, 1 pl octa, dáme vařit, nalijeme do tří misek a rozestavíme je po bytě, abychom tak zdesinfikovali vzduch.
Jíst často česnek a zajídat petrželovou natí – podporuje to imunitu.
Kontrastní sprcha je základem otužování a posílení imunity.
Kalina – 2 pl semen a 2 pl semen granátového jablka pomačkat, přidat vodu. Tento nápoj obsahuje přirozená antibiotika.
Při suchém kašli
Asi  20 dkg fíků zalít půl litrem mléka, vařit asi půl hodiny na mírném ohni. Je tam hodně kália. Po půl sklenici 1x denně před jídlem brát asi týden.
Posílení imunity
Rozdrtit česnek, kravské máslo, promícháme. Aby to z nás nepáchlo, přidáme petrželovou nať. Mazat na chleba. Rozehřívá to organismus a posiluje imunitu.
Studená voda jako lék
Lékařka homeopatka trpící nemocnými ledvinami a tvorbou kamenů v ledvinách se polévá studenou vodou. Popisuje příběh Kneipa, který onemocněl zánětem plic a zkusil se ponořit v zimě do díry v ledu. Horečka klesla, začal kašlat a uzdravil se. Tak začala jeho práce s vodou. Není-li odvaha polévat se venku studenou vodou každé ráno, je dobré polévat si nohy studenou vodou ráno a večer.